اصول اجرای با کیفیت مهارت در رشته های مختلف ورزشی

پرفسور ایرج احرابی فرد

در رشته های مختلف ورزشی مهارت های فراوانی وجود دارند که ورزشکاران هر رشته با توانمندی های فردی به نمایش میگذارند. درک کامل اصول کیفیت بخش هر مهارت سبب پرورش صحیح و با کیفیت مختص به اجرای ان مهارت میگردد. مهارت ها در دو راستا قابل بهبود میباشند. این دو راستا عبارتند از:

  • اجرای مهارت با تکنیک صحیح
  • توانمندی های جسمانی جهت بالا بردن کیفیت اجرائی

اجرای تکنیکی مهارت بایستی مطابق با قوانین و اصول بیومکانیک تمرین شود تا بهترین تکنیک مهارتی با تکرارهای فراوان کیفیت تکنیکی مهارت را بهبود بخشد. این تکرارهای تکنیکی باید بقدری انجام شود تا مهارت به خاطره ی ماهیچه ای تبدیل شده و بصورت عکس العمل در آید. پس از رسیدن به مرحله ی عکس العمل توجه ذهنی آزاد گشته و معطوف به هدف اجرای مهارت میگردد. شناخت سریع موقعیت اجرای مهارت از جمله تمرینات ذهنی میباشد که در اجرای بموقع مهارت کمک میکند.

هر مهارتی محتاج به توانمندی های جسمانی از قبیل سرعت عملکرد، توانمندی قدرتی، استقامت اجرائی و انعطاف و کشش ماهیچه ای برای بهبود فعالیت های مفصلی دارد.

نکته ی مهم قابلیت دوام این ویژه گی ها میباشد. مهارت زمانی که با تمرینات تکراری فراوان خاطره ماهیچه میشود و بصورت عکس العمل اجرا میگردد، دوام تقریبا همیشگی خواهد داشت. ابتیاع مهارت سطح بالای دوچرخه سواری، شنا و دیکر فنون مهارتی به مدت طولانی با فرد باقی میماند. لیکن توانمندی های کسب شده موقتی بوده و چنانچه با کیفیت لازم تکرار نشوند پس از مدت کوتاهی کاهش یافته و اثرات آن هنگام اجرا نمایان میگردد.

مسئله توجه مشکل اساسی تمرین میباشد. بیش از ۹۰٪ بازی ها بوسیله ی ذهن (تشخیص، انتخاب واکنش مناسب و ارزیابی اجرای مهارت انجام میشود). پیش در آمد عملکرد توجه ذهنی میباشد. ارتباط فعالیت ذهنی و اجرای مهارت اساس بکار بردن مهارت در عملکرد میباشد. بنا بر این تمرینات ذهنی به اجرای بموقع مهارت با تکنیک صحیح و توانمندی فردی مرجعیت میدهد.

مهارت ها بایستی بقدر کافی تکرار شوند تا به خاطره ی ماهیچه ای تبدیل گشته و توجه ذهنی آزاد گردد. این توجه است که هدف اجرای مهارت را تشخیص داده  و بکار بردن بموقع فنون و مهارت ها را با فعل و انفعالات توجهی و ذهنی آغاز می نماید. در حقیقت، هیچ مهارتی وجود ندارد که هنگام اجرای فعالیت محتاج به توجه و فعالیت های ذهنی  نداشته باشد.

در نتیجه گیری تمرینات ذهنی و فعل و انفعالات فکری بخش مهمی از تمرینات مهارتی برای اجرای بموقع بشمار میرود.