ویژه گیهای ازدست دادن اماده گی های جسمانی

پرفسور ایرج احرابی فرد

آمادگی جسمانی شامل قدرت عضلانی، حجم ماهیچه ای، سرعت انقباضات ماهیجه ای، استقامت عضلانی، کشش تارهای ماهیچه ای مفاصل،‌ قدرت ضربان قلب (ضربان کمتر قلب نشانه ی قدرت بیشتر ضربان قلب است)، استقامت عضلانی و استقامت کارائی قلب و ریه میباشد. تحقیقات فراوان ثابت نموده اند که در اثر کم کاری ویا بیکاری فعالیت های مربوط به هرویژه گی نامبرده در بالا سبب کاهش و از دست دادن توانمندی ان خصوصیات میگردد.

در این مقاله سعی میشود از دست دادن توانمندی ها ی مختلف جسمانی را با مقایسات زمانی هر کدام متکی به تجسسات علمی پیش بینی نمود.

معمولا ماه ها بطول می انجامد تا توانمندی های ماهیچه ای مانند حجم، قدرت، سرعت و استقامت بهبود یابند. در این نوشتارارزیابی زمانی کاهش و از دست دادن تک تک توانمندی ها مورد بر رسی قرار میگیرند. سرعت از دست دادن تدریجی توانمندی ها به دو عامل ارتباط مستقیم دارد. سرعت از فرم در امدن بستگی به بالا رفتن سن و سطح امادگی جسمانی دارد. معمولا پس ازدو تا سه هفته کاهش و یا حذف تمرینات به از دست دادن تدریجی توانمندی ها ی مختلف و از فرم در امدن می گردد. این زمان برای سنین بالا و کسانی که رو فرم سطح بالا هستند کمی زودتر اغازمیگردد.

کاهش درتوانمندی های قدرتی و سرعتی زود تر اتفاق میافتد. این کاهش درابتدا به اسانی محسوس نیست. لیکن، با طولانی شدن فقدان تمرینات فیتنسی این کاهش مشخصتر احساس میگردد. دراین زمان کاهش قدرت و سرعت بسگی به کاهش حجم ماهیچه ای که دیر تر اتفاق می افتد ندارد. تحقیقات بر روی بازیکنان راگبی و فوتبال امریکائی کاهش تدریجی سرعت و قدرت را بعد از سه هفته مشاهده نموده اند. افرادی که چهار یا پنج روز در هفته به تمرینات جسمانی حساب شده میپردازند دیرتر عواقب کم حرکتی ویا بی حرکتی را تجربه میکنند.

تحقیقات در کانادا کاهش حجم ماهیچه ای را پس از چهار تا شش هفته کم کاری ارزیابی نموده اند. در اغازعلت اصلی کاهش حجم ماهیچه ای عدم ماندگاری ذخائر اب در ماهیچه همراه با کاهش ذخائر گلیکوژن در ماهیچه دانسته شده است. این امرسبب کم شدن حجم عضلانی میگردد. چنانچه فرد برای کم کردن وزن اقدام به کاهش شدید کالری در تغذیه روزانه نماید حجم ماهیچه کاهش مییابد. تحقیقات کاهش کالری مورد احتیاج ماهیچه را مردود دانسته است. چون کمبود کالری لازم برای فعالیت های ماهیچه سبب میشود که بدن برای جبران مواد تغذیه ای مورد نیاز خود ماهیچه را برای کمبود کالری مصرف مینماید. مصرف ماهیچه بمناسبت فقدان کالری کافی کاهش حجم را در مدتی کمتر از یک یا دو هفته نمایان می سازد. این گزینه از لحاظ سلامتی کاملا مردود شناخته شده و اقدام به چنین رژیم غذائی از نظر سلامتی بسیارمضر بحساب می اید.

فعل و انفعالات تغذیه ای، فرهنگ حرکتی وحساسیت در بدن های مختلف سبب عملکرد های متفاوت میگردند. راه زندگی، فیتنس جسمانی و سن تقویمی افراد عوامل دیگری در اختلافات جزئی و اکنش ها خواهند بود. زمان بندی های نامبرده شده در این نوشتار عمومی محاسبه شده و تفاوت های فردی میتواند نتایج را با اختلافاتی جزئی نمودار سازد.

مهارت ها ئی که به خاطره ی ماهیچه ای تبدیل شده اند، با برگشت بتمرینات درزمان کوتاه تری از دست داده ها را جبران مینمایند. الگو های حرکتی مهارت خاطره ماهیچه ای از دست نمیروند. فقط امادگی جسمانی انان کاهش مییابد. ان هم با تمرینات مهارتی بزودی جبران پذیر است.

در زمان کهولت هورمون های مورد نیاز بدن دیرترتولید میشوند. در این زمان تولید، ترمیم ونگه داری کیفی ماهیچه ای مشگل تر و بالاخره با تأخیرفراوان همراه میگردد. تحقیات هارورد مشخص میکند که پس از سن سی سالگی شخص بمقدارسه تا پنج در صد حجم ماهیچه ای را در هر دهه از دست میدهد.

تحقیقات نمایان نموده که استقامت ماهیچه ای و تنفسی زودتر از قدرت و سرعت ماهیچه ای از دست میرود. همچنین استقامت تنفسی پس از یک یا دو هفته بی تمرینی کاهش مییابد. چنانچه دونده ی ماراتن که ۴ تا ۵ روز در هفته تمرین میکند تمرین خود را دو یا سه هفته به تعویق بیاندازد، پس از بازگشت مشگل بتواند کیفیت تمرینی خود را داشته باشد.

محققین در یافتند که حتی پس از یک ماه تمرینات اروبیکی بهبود ضربان قلب و فشار خون مشاهده شده است. سلامتی جسم بمعنی واقعی فقط با معتاد شدن به فعالیت های مشخصه و هدفمند قابل دسترسی میباشد. ماهیچه ها، قلب، ریه، مفاصل و استخوان بندی همگی با تمرینات هدفمند بهبود یافته و در اثر کم حرکتی دچار ضعف و اختلال میگردند.

سن تقویمی را به سن فیتنسی تبدیل کردن نشانه ی اشتیاق به بهترین خود شدن است.