بنیان گزاران ورزش نوین در ایران

از:  دکتر ایرج یوسفی

 

ورزش بنیادی در ایران بعد از جنگ دوم جهانی آغاز شد ، در آن ایام تنها ورزشی که مطرح جامعه ایران بود کشتی های پهلوانی بود ٬ که آن هم در تمام سطوح جامعه رواج نداشت .

نا گفته نماند که در آغاز سلطنت رضا شاه فردی از اوکراین طی یک سلسله حوادث گوناگون از شوروی به ایران گریخت و شالوده ورزش نوین ایران را پایه گذرای کرد . نام ایشان امان الله پادگرنی بود که ورزش را به مدارس برد ولی هنوز ورزش به معنی واقعی کلمه در ایران اجرا نمیشد.

بعد از جنگ دوم جهانی و پس از ایجاد سازمان تربیت بدنی٬ رفته رفته ورزش نوین ایران در مسیر خود قرار گرفت .

اهداف تربیت بدنی که همان بهسازی جامعه می‌باشد بگونه ای در اذهان عمومی وارد شده و بزودی در مسیر اصلی خود قرار گرفت .‌ در آغاز این امر فردی از استان خراسان بنام استاد مهران که بمعنی واقعی نابغه ای بود در آسمان ورزش ایران پدیدار گشت و به تمرین و مربی گری رشته های مختلف ورزشی پرداخت که از آن میان می‌توان رشته های شیرجه و ژیمناستیک را نام برد ، مهران اقدام به نشر مجله ورزشی کرد که برای اولین بار در ایران بچاپ رسید، این مجله اولین قدمی بود در راه پیشبرد ورزش نوین ایران. این نشریه بنام “ نیرو و راستی “  بود که در میان جوانان انروزگار بسیار با ارزش بود .

پس از اقدامات چشم گیر مهران ، فرد دیگری قدم به دنیای ورزش ایران گذارد که نام او هرگز از اذهان عمومی محو نخواهد شد، دکتر حسین بنایی زاده مشهد و بنیانگذار پیشاهنگی در ایران بود ، از کارهای ایشان باید به ذکر اقداماتی که در سال‌های عمرش برای فرزندان ایران انجام داد بپردازیم:

  •  ایجاد سازمان پیش آهنگی ایران
  •  سازمان دهی به ورزش مدارس ایران
  •  ایجاد برنامه مسابقات بین استان‌های ایران در رشته های ورزشی زیر نظر وزارت فرهنگ.
  • برگزاری مسابقات دانشگاهی سراسری در همه رشته های ورزشی زیر نظر وزارت آموزش و پرورش.

دکتر حسین بنایی سبب شد تا ورزش و تربیت بدنی در یک مسیر سازمان یافته قرار گیرد .

در مقالات آینده به بقیه بنیانگذاران ورزش ایران خواهیم پرداخت.