شناخت اولویت های تمرینی در بازی های تیمی با توپ
پرفسور ایرج احرابی فرد
برای بهترین طرح برنامه های تمرینی، مربیان موظفند تا شناخت مراحل و فقرات مؤثر در بازی را بدست آورده و مناسب ترین متد تمرینی را در ترویج و تمرین اولویت ها بکار برند. درجه ی نخست شناخت توانمندی های تیمی میباشد. هر چه سرعت بازی و توپ بیشتر شود تفاوت های فاحش قابلیت های بازیکنان عیان میگردد. در درجه ی اول مربی با شناخت توانمندی های فردی و تیمی بایستی تمرینات را متناسب با کارآي آنان طراحی نماید.
قبل از طراحی فقرات تمرینی مربی بایستی از عوامل مؤثر موفقیت در بازی آگاهی داشته باشد. بدین منظور به شناخت عوامل مهم موفقیت پرداخته میشود. کلیه ی بازی ها با فعالیت های ذهنی آغاز میگردند. هیچ مهارتی بدون پیش در آمد ذهنی غاز نمیشود. اولین مرحله ی توجه ذهنی از طریق چشم ها انجام میگیرد. اگر صدای بلندی ناگهان شنیده شود اول چشم ها فراخ تر میشوند تا اطلاعات بیشتری مورد توجه قرارگیرد. هنگام لحظات حساس بازی, چشمهای فراخ تر در تشخیص موقعیت بسیار مؤثر است.
تشخیص صحیح موقعیت ها بستگی به دانش آموخته شده میگردد. مربیان بایستی موقعیت های مختلف بازی را به صورت مانور تمرینی اجرا نمایند. فرق مانور و تمرینات مهارتی در اینجا شرح داده میشود. برای بهبود مهارتی تمرینات تکراری برای پیشرفت مهارت تا درجه ی تبدیل ان به خاطره ی ماهیچه ای ادامه دارد. وقتی خاطره ی ماهیچه ای به وجود آمد توجه از اجرای مهارت آزاد گشته و به شناخت موفقیتها مختلف بازی معطوف میگردد.
با توجه به دانش آموخته شده، زمانی که شناخت ذهنی موقعیت های مورد لزوم بازی را تشخیص داد امکان عکسالعمل مهارتی ایجاد میگردد. دانش توجهی بازی قسمتی از تمرینات ذهنی- مهارتی هنگام اجرای مهارت است که به مانور تمرینی ملقب است. بکار بردن ذهن در فقره ی تمرینی که به صورت مانور های مختلف اجرا میشوند مهمترین نقش را در آمادگی فردی و تیمی برای رقابت های مسابقاتی ایفا مینمایند.
اولویت های پر اهمیت موفقیت در مسابقات به قرار زیر ارائه میگردد:
۱.امادگی روانی قبل از شروع و کنترل مؤثر ان در طول بازی از مهمترین آمادگی ها تشخیص داده شده است.
۲.استفاده ی دقیق توجه محیطی (عمومی) و توجه نقطه ای (بسیار دقیق) به اتفاقات حین بازی مهمترین نقش را ایفا مینماید.
۳. شناخت موقعیت و بکار بردن مهارت لازم در چهار چوب استراتژی تیمی نمونه ی کارائی فردی و تیمی می باشد.
۴. ارزیابی نتیجه عملکرد مهارتی برای اقدامات بعدی لازمه ی ادامه ی موفقانه می باشد.
در آغاز فصل ورزشی تأکید فراوان بر روی توانمندی های مهارتی و آزادی توجه و ذهن از مهارت بسیار مهم است. در وسط فصل ارائه تمرینات مختلف حمله، دفاع، از حمله به دفاع و از دفاع به حمله بوسیله ی مانور های تمرینی مورد نیاز می باشد. در قسمت نهائی فصل تمرینات تیمی قسمت های مختلف تمامیت بازی از اهمیت خاصی بر خوردار است.
چون با تیم های متفاوتی مقابله میشود، بایستی چند جلسه ی تمرین به نحوه ی مقابله با رقبای مختلف با توجه به نکات ضعف و شگرد های انفرادی و تیمی آنان اجرا شود.