گسترش ورزش برای عموم و یا قهرمان پروری؟
از: دکتر اسفندیار ستاری
سالم سازی جسم و روان افراد جامعه باید یکی از اهداف مهم وزارت ورزش و جوانان بوده و با برنامهریزی های دقیق باید امکانات لازم را فراهم نمایند تا عموم در هر گروه سنی بتوانند در رشته ورزشی مورد علاقه در سالم سازی و یا شرکت در مسابقات ورزشی در گروه سنی شرکت نمایند.
ورزش در کشورهای مختلف مبتنی بر اصول متفاوت مدیریت شده و بر اساس آن اصول نتیجه گیری میکنند. بعضی از کشورها با صرف اکثر بودجه و امکانات به پرورش چند تن از ورزشکاران پرداخته و با بدست آوردن یکی دو مدال در صحنه های بینالمللی مدعی پیشرفت ورزش در کشورشان هستند. در حالیکه از سوی دیگر کشورهایی مانند امریکا مبتنی بر اصول پایه سازی و گسترش ورزش، امکانات و برنامه ریزی برای کلیه طبقات سنی بخصوص در رده سنی کودکان، نوجوانان و جوانان در نظر گرفته که در نتیجه تیمهای ملی امریکا از یک پایه وسیع و استوار همواره تغذیه میشوند. برنامه های ورزشی نه تنها برای گروه سنی ۳۰-۷ سال در نظر گرفته شده بلکه امکانات و برنامه های دیگری برای شرکت در فعالیتهای ورزشی و مسابقات گروه سنی ۳۰ سال ببالا نیز وجود دارد. ورزشکاران در این رده سنی در گروههای هر پنج سال ( ۳۴-۳۰’ ۳۹-۳۵’ ….تا ۱۰۵ سال) در مسابقات ورزشی شرکت میکنند. این مسابقات در مقاطع شهری، ایالتی، منطقه ای، و کشوری برنامه ریزی شده و حتی امکان شرکت در رده قهرمانی جهان در هر دو سال برای آنان امکان پذیر میباشد. مسابقات جهانی سال جاری در ماه اوت درکشور اسپانیا برگزار میشود. خود من از سال ۱۹۹۸ تابحال همه ساله در این مسابقات شرکت کرده و در ۲۷ ژولای ۲۰۱۸ در مسابقات قهرمانی مسترز دو و میدانی امریکا که در شهراسپوکین ایالت واشنگتن برگزار شد در رشته پرتاب نیزه گروه سنی ۸۴-۸۰ شر کت و با رکورد ۳۲.۶۲ متر بمقام اول نایل شدم. انجام تمرینات و آماده سازی جهت شرکت در این رقابتها که در طول سال میانجامد هدف اصلی میباشد که به سلامت و بهبود جسم و روان کمک فراوانی میکند.
بنابر این چنانچه توسعه و تعمیم ورزش برای عموم هدف اصلی باشد تیمهای ملی خود بخود از یک پایه گسترده و عمیق بر خوردار و تغذیه خواهد شد. برای مثال در رشته بسکتبال بیش از ۸۰ هزار تیم از دوره راهنمایی گرفته تا مقطع دانشگاهها زیر نظر مربیان متخصص در اماکن سرپوشیده خود آماده شده و در مسابقات فصلی در کلاسهای مربوط بر اساس تعداد دانش آموز و دانشجو شرکت نموده و امکان صعود تا قهرمانی کشور برایشان وجود دارد. علاوه بر این تعداد تیمهای دیگری مانند تیمهای وای ام سی آ و کلوپها نیز در این رشته برنامه های مشابه دارند که به زیر بنای این ورزش کمک فراوان مینمایند. با توجه به این پایه گسترده و عمیق فدراسیون بسکتبال امریکا میتواند صدها تیم ملی مشابه به میدان مسابقات معرفی نماید و هیچگاه در مضیقه کمبود بازیکن قرار نگیرد. ضمن اینکه رقابت بین ورزشکاران برای جایگزینی در تیمهای رده بالا خود بخود به کیفیت مهارتی ورزش میافزاید.